FIETSEN EN WANDELEN

De accommodatie ligt in het zgn. coulisselandschap (weilanden omzoomd door bossen). De omgeving is een prachtig wandel- en fietsgebied. Er zijn tal van natuurverrassingen, ‘verborgen’ paadjes, singletracks, vergezichten, etc. De streek barst van de variatie in landschap en natuur. Wierden, kromme sloten en kronkelende wegen geven dit gebied een uniek karakter. Op de fiets en wandelend ontdek je het Westerkwartier het best. 

Wie oog heeft voor subtiele veranderingen in het landschap, kan hier naar hartenlust ‘landschap lezen’. Grasland, akkers, moeras, heide en houtsingels, gelegen op de overgang van de zeeklei in het noorden, via het veen, naar het zand in het zuiden. 

FIETSEN

Fietsen, mountainbikes, ebikes, tandems kun je huren bij ‘op zo’n fiets’ op zo’n fiets, 0594 659840. De fietsen worden gehaald en gebracht!

Bij Het Strandheem0594 726029 (4 km) zijn E-choppers te huur voor een tocht over verharde en onverharde wegen, door de natuur rond Strandheem in het coulissenlandschap van het westerkwartier, de friese meren of de bossen van bakkeveen.

Er zijn zoveel verschillende fietsroutes dat hieronder slechts een selectie is opgenomen. Er zijn knooppuntenroutes, mountainbikeroutes, gravelroutes (onverharde wegen), ebikeroutes, etc.

MOUNTAINBIKE ROUTE

 

Recent is er door de mountainbikevereniging Marum een route van 30 km aangelegd. Fiets naar camping de Watermolen aan de Openderweg 26 in Opende (1 km vanaf de groepsaccomodatie) en volg daar de bordjes: tot de echte mountainbikeroute en blijf hier deze bordjes volgen.

GRAVELROUTE

Er is een andere leuke route over onverharde wegen via het Noordenveld terug Opende. Deze route is lang (110 km) maar je kan een stuk afsnijden natuurlijk. Start 2,5 km vanaf de groepsaccommodatie op de kruising van de leidijk en het natuurpad in de buurt van Kolonieweg 16, Opende. Dit is op kaartje 18 van de routebeschrijving.

Gravelroute.pdf

Wil je iets meer comfort? Dan past de knooppuntenroute van ‘rondje Opende’  (37,3 km) misschien iets beter bij je.

Knooppuntenroute

WANDELROUTES

JILT DIJKSHEIDE EN TRIMUNT

Wandelroute Jilt Dijksheide en Trimunt

Je start op 2km vanaf groepsaccommodatie bij P-plaats naast inrit Hof van Arcadia, Kolonieweg 26A, 9865 VZ Opende. De route is excl Trimunt 2,3km en incl Trimunt 4,5km. 

Je loopt langs verschillende heidevelden in het bos naar de Jilt Dijksheide, een van de weinige heidevelden in de provincie Groningen en het laatste heideveld van het Westerkwartier. In het losloopgebied mogen de honden los. 

De naam zegt het al, dit heidegebied was vele generaties in het bezit van de familie Dijk. Jilt Dijk, een van de telgen uit deze familie, heeft hier nog lang turf gestoken. Jilt Dijk was een ‘dikke boer’ zoals ze dat in Groningen zeggen. Hij had grondbezit van de Leidijk tot aan Stroobos. 

Ver voor Jilt Dijk eigenaar was van het gebied, tussen de 10.000 en 120.000 jaar geleden, heerste in Nederland een toendraklimaat. Ondanks dat Nederland niet bedekt was met een laag ijs, was het er wel ijzig koud. Uit de periode dateren de zogenaamde pingo-ruïnes die zijn te herkennen als ronde waterplassen met een lage aarden wal.

 

Deze wandelroute gaat via het bos van Trimunt langs de Jilt Dijksheide. Pal langs de Jilt Dijksheide loopt een oude trambaan. Deze lijn werd in 1913 aangelegd en onderhield een lijndienst tussen Groningen en Drachten. Het werd later ook wel de Philips-lijn genoemd, omdat de in Drachten gevestigde firma de lijn gebruikte voor het transport van goederen. De lijn deed tot 1985 dienst en werd daarna volledig ontmanteld. Over het tracé lopen nu diverse wandel- en fietsroutes.

Aan de wandelroute staat ook het monument waar 16 mannen werden gefusilleerd ter vergelding van de april-meistakingen. Elk jaar wordt hier een krans gelegd bij de dodenherdenking op 4 mei. I.v.m. een verzetsaanslag in 1944 op de stoomtram van deze trambaan werden 5 verzetslieden uit de gevangenis uit Groningen gehaald en gefusilleerd. Het verzet wilde niet dat de tram gebruikt werd voor het vervoer van dwangarbeiders en schroefde de koppelingsplaten los. Tenslotte is er nog een ander monument m.b.t. WO2. Uit onvrede met de bezetter hadden een aantal mensen boomstammen over de weg naar de radarstelling van de Duitsers in Trimunt gelegd. Door een escalatie van deze actie werden 16 mensen geliquideerd

CURRINGHEPAD

Curringepad.pdf

1,5km vanaf groepsaccomodatie: Storteboomsreed, het pad aan de Provincialeweg tussen huisnummer 28 en 34. Routebeschrijvingen zijn te vinden in het metalen kastje bij het startpunt op de hoek Storteboomsreed – Provincialeweg (Kornhorn). Ook zijn exemplaren te verkrijgen bij levensmiddelenwinkel ‘de Horn’, hoek Noordwijkerweg – De Snipperij. 

 Het ‘Curringhepad’ van 5 km lang in Kornhorn voert u door een markant en representatief gedeelte van het Zuidelijk Westerkwartier met als start en eindpunt het dorp Kornhorn. Met zijn dobben, petgaten en houtsingels, die langgerekte smalle percelen omzomen, wandelt u in een prachtig besloten landschap. Het Zuidelijk Westerkwartier is, kortom, een uitermate afwisselend gebied, dat niet vanzelf is ontstaan. Het is een uniek en oud cultuur-landschap, waarin de mens een grote hand heeft gehad. 

De opzet van de wandeling is als volgt. Er sprake van twee routes, die elkaar voor een klein gedeelte overlappen. Route 1 voert over de Storteboomsreed richting de Hooikiep en vervolgens over de Leidijk naar de Snipspoel (ca. 4 km). Route 2 voert eveneens richting de Hooikiep, maar daarna over de Leidijk via De Snipperij naar de Polmalaan (ca. 4 km). 

Op vijf plekken langs de route staan panelen met een toelichting op bijzondere aspecten van het gebied. Overigens is de route nog in opbouw. In de toekomst zullen bepaalde gedeeltes van het traject nog gaan veranderen. Het streven is immers om u zo weinig mogelijk over asfalt te laten lopen en zoveel mogelijk kennis te laten maken met de mooiste plekjes binnen het gebied. Ook is ervoor gezorgd dat het Curringhepad aansluit op langer bestaande wandel- en fietsroutes. Zo kan men op de hoek van de Polmalaan en de Ipo Haaimaweg overgaan op de Abel Tasmanroute. 

Foto: campingdewatermolen.nl

BLOTEVOETENPAD

www.staatsbosbeheer.nl/Blotenvoetenpad

2km vanaf groepsaccomodatie aan Peebos 2, Opende. 

Een wel heel bijzonder wandelroute: het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar! Op je blote voeten door modder, water en gras. Over boomstammen klimmen of via een touw een sloot over. Heeft het geregend? Dan is er extra modder! Onderweg kan je uitrusten in één van de hangmatten of op een bankje. Durf jij ook?

BENIEUWD NAAR DE BESCHIKBAARHEID VAN EIGENDRAADS?